Vårt miljöarbete

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Vi värnar om miljön

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. På hotellet har vi med oss miljöfrågorna på alla våra avdelningar i alla våra arbetsuppgifter. 

Svanen miljömärkning 

Vi har valt att samarbeta med Svanen och Nordisk Miljömärkning för att få tydliga riktlinjer och bra rutiner i det dagliga arbetet. Genom ständiga förbättringar och tydlig målsättning, förebygger vi och minskar ner den negativa miljöpåverkan som vi genererar.

Svanens kriterier

Detta är Svanens riktlinjer för att bli certifierad:

En Svanenmärkt hotell-, restaurang-, konferensverksamhet har tagit ett helhetsgrepp om sitt miljöarbete och klarat Svanens stränga krav. Verksamheten arbetar, med hjälp av Svanen, mot det hållbara samhället.

Personalen arbetar inom många områden för att inte belasta miljön. För att bli Svanenmärkt måste verksamheten t.ex. klara ett antal gränsvärden. Energiförbrukning som är ett av gränsvärdena, är ett av de områden som ger upphov till störst miljöpåverkan från dessa verksamheter.

Källa: http://www.svanen.se/Vara-krav/Svanens-kriterier/kriterie/?productGroupID=29
Läs mer om Svanens kriterier
Relaterad läsning:

Vad gör vi varje dag för dig och miljön?

Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter.

  • Vi arbetar för att hitta miljökloka val i vardagen, i stort och i smått. Eftersom vi vet att en av våra största belastningar idag är uppvärmningen så väljer vi miljökloka val som fjärrvärme som belastar mindre på miljön än t.ex. fossila uppvärmnings alternativ. All vår el kommer från vatten- och vindproduktion. (Vi har till och med ett eget vindkraftverk, läs mer om det nedan).
  • Du hittar härliga smaker i vårt kök, där vi lagat mat med råvaror efter säsong och i största möjliga mån mat som är svensk och närproducerad. Vi använder även KRAV-märkta och ekologiska produkter i stor utsträckning. På vår frukostbuffé serveras bland annat endast KRAV-märkta ägg, ekologisk juice, te och kaffe m.m.
  • Allt vårt kaffe är klimatkompenserat, KRAV- och Fairtrade-märkt. 
  • Vi ökar stadigt vår andel i inköp på ekologiska, KRAV- och Fairtrade-märkta varor. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka.
  • Vi arbetar för att minska vår elförbrukning och avfallsmängd och vi ser hela tiden Svanens krav på oss som ett riktvärde som vi ska sträva mot.
  • Ett annat val som vi gör varje dag är att vi endast arbetar med miljömärkta alternativ när det gäller städning, tvätt och diskning.

Läs mer om vad vi gör varje dag


Marmelad på övermogen frukt

Att ta hand om det naturen ger oss känns viktigt för oss. Därför slänger vi ingen frukt utan räddar den genom att göra egen marmelad som vi bjuder våra konferensgäster på.
cake pops till alla hjärtans dag

Cake pops av överbliven kaka

Efter varje konferensfika blir det ofta en hel del bullar och mjuka kakor över. Istället för att slänga kakorna sparar Helena dem för att göra cake pops vilket är väldigt populärt bland våra konferensgäster. Hållbart och väldigt gott. Testa själv!
Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.

Ett eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Arken Hotel & Art Garden Spa utan även våra systerhotell Varbergs Stadshotell & Asia Spa och Hôtel Eggers.

Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 10 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till de anställdas förbrukning. Vindkraftverket kommer från Tyskland och är av senaste modell (2016). Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Vi tänker långsiktigt

Samhällets miljöengagemang har lett till 1 650 nya laddstationer tillgängliga för över 16 000 elbilar i Sverige under 2016. För att antalet elbilar ska öka behövs en utbyggd infrastruktur – det måste finnas laddningsmöjligheter. 

Vi har fyra stycken laddstationer på vår parkering och de används flitigt av gäster. I koncernen har vi också en elbil i vårt dagliga arbete som kan hjälpa personal att ta sig mellan de olika systerhotellen.

En renodlad elbil har inget avgasrör. Den ger inga utsläpp och kan därför bidra till en bättre luft på gatorna. Elbilen drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri. Batteriet i elbilen laddas i elnätet. Det är stort och väger ofta mellan 200 och 500 kg, men å andra sidan har dessa bilar inte någon tung förbränningsmotor.

Vi är glada över att kunna erbjuda gäster som kör elbil dessa laddningstationer.

Relaterad läsning:

Lotus Love - våra egna produkter


Lotus love

Produkter som säljs till kund men som även används på Art Garden Spa.

Svanenmärkta och veganska

Hud- och hårvårdsprodukter.

Doftljus av sojavax

En blandning av en något pepprig, varm och söt ton av rosor, viol och patchouliolja men även en frisk hint av mint.

Lotus Love necessär tvål kit Asia Spa

Necessärkit

Necessär och en tvål som kan köpas i vår spashop.

Lotus Love - Svanenmärkta produkter

Lotus Love är en serie produkter speciellt framtagna för vårt välbefinnande och avslappnande miljö. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Vi är stolta över våra Lotus Love-produkter som är både Svanenmärkta och veganska. De är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Vi har t.ex. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Mikroplaster i miljön

På senare år har problemet med mikroplaster uppmärksammats allt mer. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter så som till exempel bodyscrub, läppstift, foundation, mascara och duschtvål. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år och mycket av det är från skönhetsprodukter.

Tyvärr är det många som har dessa miljöbovar i sina badrumsskåp. När du tvättar av dig sköljs mikroplasterna rakt ner i avloppet. Mikroplasterna är så små att de även rinner igenom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och de äts upp av djur i haven som tror att det är föda. Då börjar vandringen i näringskedjan uppåt till allt större fiskar. Äter du fisk och skaldjur? Då kommer mikroplasterna i slutändan till dig.

Spaprodukter fria från mikroplaster

Med ett spa fyllt med produkter, vill vi göra vad vi kan för att vara så miljövänliga som möjligt. Till exempel så behöver inte våra gäster oroa sig för att skrubba sig med mikroplaster, hos oss skrubbar man sig med krossade aprikoskärnor och vår ansiktsbehandling är helt ECO.

Att våra produkter är utan mikroplast känns bra ända in i själen och vi vill uppmana dig att göra ett smart val – hjälp dig själv och naturen. Rensa ditt badrumsskåp på de värsta bovarna och ersätt med bra produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned.

Självklart kan du köpa med dig produkterna hem eller från vår webshop för att vara säker på att de produkter du använder hemma också är fria från mikroplaster!

Läs mer om mikroplaster i miljön