Wu Xing – De fem elementen

Wu Xing kan översättas till de fem elementen, vilka är eld, jord, metall, vatten och trä. Det är dessa fem element som används för att beskriva den fysiska världen. På Art Garden Spa har vi två signaturbehandlingar som är baserade på Wu Xing, en ansiktsbehandling och en helkroppsbehandling.

De fem elementen

Wu Xing - de fem elementen förklarar utifrån naturens förlopp hur energin rör sig i och genom oss. Likt våra årstider. Hur den påverkar vår fysiska kropp och dess funktioner, våra känslor, tankar och vår förmåga att bearbeta det som händer oss. De fem elementen är ett verktyg som ger oss djupare insikter om samband emellan sjukdomar, mentala problem, själsliga symtom och ger en förståelse. Elementen ger oss också en vägledning till hur vi kan påverka och läka tillstånden vi befinner oss i.

Elementsteori

Energin yttrar sig i kroppen, precis som årstiderna. Det kan förklaras som att kropp, sinne och själ är en kopia av den natur som omger oss. Varje årstid har även ett organpar som är associerad med ett element.

Kroppen följer en ettårscykel och vill alltid försöka anpassa sig efter de yttre omgivningarna, klimat och geografiiska områden.
De 6 klimatiska påverkningarna är: vind, kyla, fukt, torka, hetta och eld.

Vår

V. 11-22

Under våren känner vi den nya födelsen, en spirande önskan, att förändring är på väg. Under denna årstid kan vi ha fet hy, pormaskar och hyperpigmentering och kroppen kan behöva en rening. I behandlingar under våren använder vi rött ljus för att balansera energier.

Våren är kopplat till elementet trä - besök gärna våra himmelsängar på Art Garden Spa under denna period, här finner du träelementet. Ett annat bra tips är att äta vårgrönt, vilket är bra för lever och gallblåsa.

 • Grön lerinpackning
 • Element - trä
 • Organ - lever/gallblåsa
Läs mer
Kanelbastu på Art Garden Spa

Sommar

V. 23-32

På sommaren är vi verksamma och aktiva. Under denna årstid kan vi ha rodnad, irriterad och allergisk hud. Vi kan även ha överdriven hetta och svettningar. I behandlingar under sommaren använder vi grönt ljus för att lugna det röda i huden.

Sommaren är kopplat till elementet eld - ELD är passionens och handlingens symbol. För mycket eld skapar otålighet och stress. För lite eld skapar passivitet. Elden är född ur trä och representerar höjdpunkten av allt, mitt på dagen, när vi har som mest energi och är som mest produktiva. Besök bastuoasen som representerar eldelementet hos oss.

 • Röd lerinpackning
 • Element - eld
 • Organ - hjärta/tunntarm (extra hjärtsäcken / cykel)
Läs mer
Aktivitetsrum yoga Art Garden Spa

Sensommar

V. 32-41

På sensommaren börjar vi organisera och städa upp. Detta är en övergång mellan de olika säsongerna och under denna årstid kan vi ha mycket akne, toxicitet, psoriasis och stora porer. I behandlingar under sensommaren använder vi blått ljus för att bryta ned slagg och för att avgifta huden.

Sensommaren är kopplat till elementet JORD. Jord är symbol för stabilitet, säkerhet och tillit. För mycket jord skapar depression och svårigheter. Ur eld föds jord. Om vi har ett starkt jordelement är vi lätta att komma överens med, lojala och välbalanserade. Passa på att äta närodlat under denna period och på Art Garden Spa finner du jordelementet i vårt aktivitetsrum.

 • Gul lerinpackning
 • Element - jord
 • Organ - mjälte/mage
Läs mer
gym på arken hotell och spa i göteborg

Höst

V. 42-51

Även på hösten vill vi organisera och städa upp och under denna säsong kan huden kännas torr, tråkig och livlös så vi behöver balansera huden under hösten. I behandlingar under hösten använder vi gult ljus för att få igång lystern, motverka svullnader och ta bort överbliven vätska.

Hösten är kopplat till elementet METALL. Metall är symbol för flexibilitet och koncentration. Metall är född inuti jorden och under hösten tar metallens energi i kroppen tillvara på näring för att klara klimatets förändringar. En person med ett starkare metallelement gillar organisation och löser problem systematiskt. På Art Garden Spa finner du elementet metall i vårt gym.

 • Blå lerinpackning
 • Element - metall
 • Organ - lunga/tjocktarmen
Läs mer

Vinter

V. 52-10

Under vintern föredrar vi tystnad, värme och omtanke. Under denna period kan huden sakna lyster och bli uttorkad. Vi kan få rynkor och behöver balansera vattencirkulationen. I behandlingar under vintern använder vi orange ljus för att strama upp huden och ge den mer spänst.

Vintern är kopplat till elementet VATTEN. Vatten är viktigast för att skapa harmoni i omgivningen som ni lever i. För mycket vatten skapar oförmåga att fatta beslut. Vatten berikas av metall. Med ett starkare vattenelement håller vi inne med känslor, dras till kunskap och vill veta varför saker är som de är. Ett starkt vattenelement reflekteras med stark viljekraft. På Art Garden Spa finner du elementet vatten i våra bad.

 • Lila lerinpackning
 • Element - vatten
 • Organ - njure/blåsa
Läs mer
Massagebehandling på Art Garden Spa

Våra signaturbehandlingar

På Art Garden Spa har vi två signaturbehandlingar som är baserade på de fem elementen.  

Wu Xing Zensation
- en topp-till-tå behandling som anpassas efter rådande årstid för att du ska komma i harmoni med naturens energier. Torrborstning inleder behandlingen följt av en välgörande kroppsinpackning i lera. Under tiden inpackningen verkar får ansiktet en djupgående behandling med fem olika lermasker. Slutligen får du en kinesisk ryggmassage med akupressur.
Läs mer ›

Art Garden Wu Xing face - en lugnande och stabiliserande ansiktsbehandling som börjar med en rengöring, och fortsätter med fem olika masker på respektive område för att stabilisera hela kroppen via ansiktet. Under tiden masken verkar får du en skön hårbottenmassage.
Läs mer ›

Olika ytor i ansiktet representerar/är kopplade till olika organ i kroppen och under behandlingen lägger vi 5 stycken olika ansiktsmasker - en för varje element som är kopplad till respektive organ.

Vill du läsa mer?


Massage på Art Garden Spa

Månadens behandling

Har du bokat dagspa eller ett spapaket med övernattning hos oss en vardag och vill lyxa till det lite extra? Varje månad erbjuder vi en utvald behandling där du får 20% rabatt måndag till torsdag.
Colorlift ansiktsbehandling på Art Garden Spa i Göteborg

Colorlift-behandling

Colorlift är en revolutionerande behandling som ger ett naturligt lyft, utan kirurgiska ingrepp. Här kombineras avancerad teknologi med kinesisk läkekonst och färgterapi som tillsammans motverkar hudens åldrande, förbättrar spänsten, reducerar rynkor, dämpar svullnader och mörkar ringar runt ögonen.