Miljö & hållbarhet

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Miljömässigt ansvarstagande

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. På hotellet har vi med oss miljöfrågorna på alla våra avdelningar i alla våra arbetsuppgifter. 

Svanen miljömärkning 

Vi har valt att samarbeta med Svanen och Nordisk Miljömärkning. Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter

Relaterad läsning:
Maträtter på restaurang Flora Arken Hotel

Vad vi gör varje dag för dig och miljön

  • Med modern teknik styr vi energiförbrukningen i våra byggnader på ett optimalt och resurssnålt sätt. Alla nyinstallationer ska vara energieffektiva och byggnationer skall utföras med högsta krav på miljöhänsyn. Vi arbetar bland annat med energiåtervinning från kylar, frysar och bassänger på spa.
  • Du hittar härliga smaker i vårt kök, där vi lagat mat med råvaror efter säsong och i största möjliga mån mat som är svensk och närproducerad. Vi använder även KRAV-märkta och ekologiska produkter i stor utsträckning. På vår frukostbuffé serveras bland annat endast KRAV-märkta ägg, ekologisk juice, te och kaffe m.m.
  • Allt vårt kaffe är KRAV- och Fairtrade-märkt. 
  • Vi ökar stadigt vår andel i inköp på ekologiska, KRAV- och Fairtrade-märkta varor. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka.
  • Vi arbetar för att minska vår elförbrukning och avfallsmängd och vi ser hela tiden Svanens krav på oss som ett riktvärde som vi ska sträva mot.
  • Ett annat val som vi gör varje dag är att vi endast arbetar med miljömärkta alternativ när det gäller städning, tvätt och diskning.

Läs mer om vad vi gör varje dag


Marmelad på räddad frukt

Att ta hand om det naturen ger oss känns viktigt för oss. Därför slänger vi ingen frukt utan räddar den genom att göra egen marmelad som vi bjuder våra konferensgäster på.
cake pops till alla hjärtans dag

Cake pops av överbliven kaka

Efter varje konferensfika blir det ofta en hel del bullar och mjuka kakor över. Istället för att slänga kakorna sparar Helena dem för att göra cake pops vilket är väldigt populärt bland våra konferensgäster. Hållbart och väldigt gott. Testa själv!

Samarbete med Generation Waste

Allt arbete inom vår verksamhet ska bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi har valt att samarbeta med hållbarhetsföretaget Generation Waste, för en mer hållbar och klimatsmart hantering av kökets råvaror.

Ett eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Arken Hotel & Art Garden Spa utan även våra systerhotell Varbergs Stadshotell & Asia Spa, Hôtel Eggers och Billingehus.

Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar 9 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till de anställdas förbrukning. Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Relaterad läsning:
Elbilsparkering på Arken Hotel & Art Garden Spa

Fossilfri fordonsflotta

Inom koncernen har vi flertalet el- och hybridbilar som är förstahandsvalet vid resor, efter tåg, cykel och buss.

På vår parkering har vi 36 laddstationer där våra gäster kan ladda sina elbilar.

Lotus love

Våra egna produkter som säljs i vår spashop och används på Art Garden Spa.

Svanenmärkta och veganska

Hud- och hårvårdsprodukter.

Doftljus av sojavax

En blandning av en något pepprig, varm och söt ton av rosor, viol och patchouliolja men även en frisk hint av mint.

Lotus Love necessär tvål kit Asia Spa

Necessärkit

Necessär och en tvål som kan köpas i vår spashop.

Lotus Love - Svanenmärkta produkter

Lotus Love är en serie produkter speciellt framtagna för vårt välbefinnande och avslappnande miljö. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Vi är stolta över våra Lotus Love-produkter som är både Svanenmärkta och veganska. De är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Vi har t.ex. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Mikroplaster i miljön

På senare år har problemet med mikroplaster uppmärksammats allt mer. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter så som till exempel bodyscrub, läppstift, foundation, mascara och duschtvål. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år och mycket av det är från skönhetsprodukter.

Tyvärr är det många som har dessa miljöbovar i sina badrumsskåp. När du tvättar av dig sköljs mikroplasterna rakt ner i avloppet. Mikroplasterna är så små att de även rinner igenom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och de äts upp av djur i haven som tror att det är föda. Då börjar vandringen i näringskedjan uppåt till allt större fiskar. Äter du fisk och skaldjur? Då kommer mikroplasterna i slutändan till dig.

Spaprodukter fria från mikroplaster

Med ett spa fyllt med produkter, vill vi göra vad vi kan för att vara så miljövänliga som möjligt. Till exempel så behöver inte våra gäster oroa sig för att skrubba sig med mikroplaster, hos oss skrubbar man sig med krossade aprikoskärnor och vår ansiktsbehandling är helt ECO.

Att våra produkter är utan mikroplast känns bra ända in i själen och vi vill uppmana dig att göra ett smart val – hjälp dig själv och naturen. Rensa ditt badrumsskåp på de värsta bovarna och ersätt med bra produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned.

Självklart kan du köpa med dig produkterna hem eller från vår webshop för att vara säker på att de produkter du använder hemma också är fria från mikroplaster!

Läs mer om mikroplaster i miljön
FN:s globala mål

Vi arbetar med de globala målen

Vår koncerns engagemang för en bättre värld är något som pågått under lång tid. Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, såväl dagligen som långsiktigt. Målsättningen är att vår verksamhet ska kunna ta vara och spara på jordens resurser.

Vårt gemensamma hållbarhetsarbete tar avstamp i fyra delmål ur FN:s Globala mål – Agenda 2030.