Tänk på andningen

Den 3:e februari varje år inträffar Andningens dag. Det är en dag som syftar till att sprida kunskap om andningens betydelse för vår hälsa. Att tänka på andningen är något som vi kan göra regelbundet för att må bättre.

Är du stressad? Kom ihåg att andas rätt

Många stressar i sin vardag och det första som fallerar då är vår andning. Den har en förmåga att bli snabbare och ytligare, det kan vara att vi biter ihop eller ”glömmer bort” att andas helt och hållet. Gör vi det tillräckligt ofta så blir det en ovana och i samband med att stressen och pressen ökar så förstärks den upplevda stressen. Andningen börjar så småningom leva sitt egna liv och triggar igång stressreaktioner på egen hand.

Kvinna ligger och vilar på Art Garden Spa

Fokusera på andningen

Andningsövningar kan du utöva närsomhelst. När du sitter på tåget, bussen, kör bil hem efter jobbet eller när du sitter i soffan och kollar på din favoritserie. Det gäller bara att fokusera på andningen, perfekt om du är lite stressad eller nervös.

Fem tips för att slappna av

Vi har några tips som du kan använda dig av och det bästa är att det tar endast fem minuter.

  1. Stäng av mobilen.
  2. Hitta en lugn plats.
  3. Ta av skorna och lägg dig raklång på rygg.
  4. Slappna av. Känn inåt.
  5. Andas enligt det yogiska andetaget nedan.

Nu är du igång med yoga eller meditation om du så vill. 

Kopparkar på på Art Garden Spa i Göteborg

Andningen ger dig balans

Ligg på rygg och andas långa djupa andetag genom näsan. Detta balanserar allt, skapar lugn, ger energi och klarhet. Ett komplett yogiskt långt djupt andetag består av tre olika delar, som vävs samman till en helhet:

Det yogiska andetaget

Magandning

Blunda, lägg händerna på nedre delen av magen, följ nu ditt andetag med tanken till och från dina händer.

Revbensandning

Placera händerna mot revbenen så att lillfingrarna rör de nedersta revbenen. Andas in genom näsan och känn hur dina händer går ut åt sidorna på din bröstkorg. Håll andan en stund, andas sedan ut genom näsan och pressa ihop revbenen med händernas hjälp.

Nyckelbensandning

Lägg nu händerna högre upp mot nyckelbenen och följ andetaget till dina händer, händerna går mot hakan. När du andas ut, pressa lätt med fingrarna mot nyckelbenen så du får känslan av att tömma den övre delen av lungorna.

Läs mer

5 minuter yogaandning - en timmes vila

Ovan övningar bildar det kompletta yogiska andetaget. Händerna ligger nu vid sidan av din kropp och tanken följer ditt andetag så långt ned i magen det kan komma, fortsätter till de nedre revbenen sedan upp till nyckelbenen. Håll andan en kort stund och andas sedan ut i omvänd ordning. Vila där, tills kroppen signalerar att det är dags att andas in igen ned till magen.

Det sägs att 5 minuter med denna yogaandning är som en timmes vila för din kropp!

Checka in och andas ut


Bubbel och tapas på Art Garden Spa i Göteborg

Late night - kvällsspa

Från 1095:-/vuxen
Ta med dina vänner på middag och avkoppling på spa med tapas och bubbel i månens sken. Går att boka fredagar, lördagar och lovveckor.
Varma bad på Art Garden Spa i Göteborg

Njuta halvdag

Pris från 495:-/vuxen
Unna dig en halvdag på Art Garden Spa, varva ner i varma källor och njut av bastubad. Går att boka alla dagar. 
Bad i utomhuspool på Art Garden Spa

Lilla Art Garden Spa

Pris från 1490:-/person
Ett av våra populära spapaket för sköna, avkopplande dagar. En övernattning, tillgång till Art Garden Spa och en 3-rätters middag. Går att boka alla dagar. 
skogspromenad på arken hotell i göteborg

Sinnespromenad - må bra i naturen

Har du provat att gå en sinnespromenad någon gång? Om inte så rekommenderar vi det varmt. En promenad på vår naturstig kan ge dig nya upplevelser och är perfekt när du känner dig stressad och behöver landa i din kropp. Framför allt övar du dig i att vara närvarande i nuet.
Varm källa utomhus på Art Garden Spa

Din guide till en bra spaupplevelse

Vi har tagit fram olika kort uppbyggda kring vår filosofi på Art Garden Spa – De fem elementen. På varje kort finner du instruktioner för hur du tar dig runt på spa enligt denna filosofi.
Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.