Ett nytt vardagsrum i hamnen

Vi färdas genom Göteborgs industrihamn och plötsligt öppnar sig en oas – ett stycke västkustsnatur som vilar tryggt i hamnen. Vi har hört att det har hänt en del spännande saker på Arken Hotel & Art Garden Spa, och gör därför en utflykt i vår egen stad för att se vad som händer. Vi möter Anna Riis, delägare och formgivare, för att få en inblick.

EN ARTIKEL FRÅN LOTUS NEWS #0121

ORD: Lotus Hotel Group / FOTO: Mikael Kenta, Carolina Ehn, Janina Hallén

Utomhuspool Art Garden Spa

Mitt i en göteborgsk historia

Vi har kommit till en udda plats, där industri möter natur. Vad fastnade du för när du kom hit första gången?

Bland bergsknallar och tallar hittade vi en bortglömd damm, som blev startskottet för vår tanke med naturen i fokus. Den bjöd in oss till att bli en del av Arken och vi blev förälskade i platsens karaktär. I nästa andetag vände vi blicken utåt och det kändes hisnande och spännande att se Älvsborgsbron och en hamnplan fylld av containrar. Vi står mitt i en göteborgsk historia och när vi skrapade på ytan så hittade vi ett genuint ställe som vilade tryggt på berget.

”Bland bergsknallar och tallar hittade vi en bortglömd damm som blev något av startskottet för vår tanke med naturen i fokus.”
Anna Riis Oskarsson
Utedusch på Arken Hotel & Art Garden Spa

Nyheter på Art Garden Spa

Detta är snart 15 år sedan, och sedan dess har Arken genomgått ett flertal förändringar. Inte minst den senaste tiden.

Vi har genomfört den största satsningen sedan vår start på Arken. Under vårvintern har Art Garden Spa fått nya sköna ytor. Vi har kommit i ännu närmre kontakt med naturen omkring oss genom varma utebad, uteduschar och terrasser och vi har skapat ett nytt energigivande gym.

Relaterad läsning:
Sällskap på restaurang flora arken hotel

Mer ombonat i restaurang och lobby

Även i lobby och restaurang har det skett förändringar. Vi möter djupa färger, eleganta och busiga möbler och mysiga krypin. Vilken känsla var det ni ville förmedla?

När du kommer in till oss möts du av en trygg och varm känsla som ändå är pigg och nyfiken. Vi ville skapa en familjär vardagsrumskänsla som omfamnar dig. Du ska alltid finna en plats att slå dig ner och ha något att mötas kring. Eftersom vi har stora ytor att umgås i, så får man lägga lite extra krut på att skapa intimitet i de större rummen.

Hur skapar man det då?

Genom att skapa rum i rummen. Låt draperier, bokhyllor, sideboards, olika möbler dela av rummet. Låt möbler eller en lampa som tar plats skapa en plats.

Konst i lobbyn på Arken Hotel

Konst på Galleri Arken

Vi ser också mycket konst. Anna har ett konstintresse ”sedan alltid”. Efter kontakt med gallerist Lennart Skoglund startades Galleri Arken och sedan dess har Arken varit ett hem där olika konstnärer har samlats.

Konsten kommer från människor som har skapat från hjärtat och sitt inre. Den känns i en på riktigt och det är det som är så viktigt – vi skapar rum för alla sinnen. Här ska man kunna smaka, känna och inspireras och konsten är en del av detta.

Moodboard spaombyggnad Art Garden Spa

Inspiration från naturen

Utanför finns västkust, karga klippor och hav. Hur förhåller man sig till miljön man verkar i?

Vi öppnade dörren och släppte in det som finns utanför: klippor, jord och tallar. Därifrån kom inspirationen till vår färgställning. Titta på platsen där du står: vad har du för material omkring dig, vilka färger omges du av? När vi valde golvet som vi la inne på Arken så gick vi ut och la plattorna på berget för att se om det harmoniserade med det.

Konsten och naturen (Art & Garden) har alltid varit Arkens kärna, och är det fortsatt genom den nya inredningen. Vi arbetar med en blandning av betong, trä och stål. Det som är grovt möter skinnfåtöljer som är lite mjukare och mysigare. Många av våra möbler är också konstverk i sig, som till exempel designklassikern Bollo. Man kan säga att vi har arbetat mycket med naturen som möter industrin.

”Lägg trender åt sidan och välj det som du tycker om”
Anna Riis Oskarsson
Sällskap på restaurang flora arken hotel

Inredningstips

Har du råd till var man ska börja med sin inredning och finna sin inspiration?

Lägg trender åt sidan och välj det som du tycker om. Den egna stilen är alltid tidlös. Vi tycker också om att återbruka vår inredning. En gammal sak kan få nytt liv på en ny plats. Bordsskivorna i vår matsal är i massiv ek och får nytt liv gång på gång. De har slipats mer än en gång förut.

Vad gäller inspirationen så kan den verkligen finnas överallt – i ett rabarberblad eller i en kotte som ramlat ner från tallen. Icke-konstverk från naturen och dess olika element är paradoxalt nog ofta väldigt inspirerande. Och balansen mellan olika element är viktig! Jag brukar tänka att du vill arbeta med någonting mjukt och någonting strävt. Har du endast sten blir det kargt, och har du endast fluff blir det för mjukt. Balansen är det som gör det.

Förrätt på restaurang Flora Arken Hotel & Art Garden Spa

Välkommen till restaurang Flora

På Flora erbjuder vi genuina smakupplevelser och  maträtter gjorda på naturliga råvaror. Flora är en medveten och mysig restaurang med stort fokus på ekologiskt och målet att använda det bästa som respektive årstid har att erbjuda.
Bad i utomhuspool på Art Garden Spa

Art Garden Spa

En egen värld av njutning med havet som fond. Här kan du njuta av bad i varma källor, vitaliserande vattenmassage, bastubad och vilsamma oaser såväl inomhus som utomhus. Naturen, årstiderna och de fem elementen influerar för att ge balans och harmoni.
Tre apor vid entrén på Arken Hotel & Art Garden Spa

Vår historia

En plats med traditioner. Det är ingen slump att Arken Hotel & Art Garden Spa ligger där det ligger. Läs mer om vår historia och om området Arendal.