Så spelar du Cornhole

Det klassiska spelet “kast med liten ärtpåse” har fått ett rejält ansiktslyft och förvandlats till Cornhole Game – sommarens roligaste utomhusspel! Spelet går ut på att kasta påsarna från ena brädan till den andra. Först till 21 poäng vinner.

Ett klassikt spel i ny tappning

Det klassiska spelet “kast med liten ärtpåse” har fått ett rejält ansiktslyft och förvandlats till Cornhole Game – sommarens roligaste utomhusspel!

Cornhole kommer ursprungligen från USA där var och varannan amerikan har ett hemmagjort spel i trädgården.

Cornhole på Arken hotell i göteborg

Cornhole - Regler

I detta kastspel gäller det att kasta påsarna mot en planka med hål för att samla poäng. Spelet har enkla regler och passar såväl stora som små spelare.

Du behöver:

  • En plan yta. Underlaget spelar ingen roll. Det kan vara en gräsmatta, parkeringsplats, grusplan, sandstrand men du kan lika gärna spela inomhus om vädret inte tillåter.
  • Två cornhole-brädor
  • Åtta ärtpåsar - fyra i varje färg

Placera brädorna mitt emot varandra. Avståndet mellan brädornas framkanter ska vara mellan 5-10 meter.

Cornhole spelas singel (2 spelare) eller dubbel (4 spelare). Lotta om vilken spelare/lag som ska börja kasta.

Så spelar du Cornhole:

Du och din motståndare turas om att kasta påsarna. Ni ska stå på var sin sida om brädan. När du kastar måste båda fötterna befinna sig bakom brädans framkant. Vid övertramp blir kastet ogiltigt. Den som leder börjar alltid nästa omgång.​

När räknas en påse?

  • Om en påse studsar på marken och hamnar på brädan skall den avlägsnas innan nästa påse kastas.
  • Om en påse hänger på kanten och vidrör marken, avlägsnas även den.
  • Om en påse hänger over kanten och får stöd av en påse som ligger på marken, avgör man genom att lyfta på brädan. Ligger påsen kvar räknas den, trillar den av räknas den inte.

När alla 8 påsarna är kastade, går man till andra brädan och räknar ihop poängen (se poängberäkning nedan). Den som fick mest poäng börjar kasta i nästa omgång.

Poängberäkning och vinst

När alla 8 påsarna har kastats räknar du poängen så här:

  • En påse som ligger kvar på brädan är värd 1 poäng.
  • En påse som gått genom hålet är värd 3 poäng.

Lägg ihop dina poäng och jämför dem med din motståndares. Lika poäng tar ut varandra, så det är endast en spelare/lag som får poäng per omgång. Den som har högst poäng i omgången får räkna mellanskillnaden som poäng.

Mellanskillnaden blir din poäng

Exempel – om du fått 5 poäng och din motståndare fått 3, ska du lägga 2 poäng till din totalpoäng och ditt lag kastar först i nästa omgång. Om du fått 6 poäng och din motståndare också fått 6 poäng, kommer inga poäng att delas ut och den som kastade först i sista omgången kastar först igen.

Först till 21 vinner

Ett set vinns när ett lag nått 21 poäng (eller mer) vid slutet av en omgång. En match spelas bäst av tre set.

Här kan du läsa mer om Cornhole ›

Läs mer
Relaterade erbjudanden:
Bad i utomhuspool på Art Garden Spa

Lilla Art Garden Spa

Från 1490:-/person
Ett av våra populära spapaket för sköna, avkopplande dagar. En övernattning, tillgång till Art Garden Spa och en 3-rätters middag. Går att boka alla dagar.
Mor och dotter utomhus på Art Garden Spa

Stora Art Garden Spa

Från 2980:-/vuxen
En favorit bland våra spapaket. Två övernattningar, sköna dagar på Art Garden Spa, en lunch och två middagar ingår. Går att boka alla dagar, (ej skollov).
Extra datum – 5 juni!
Par i varma källorna på kvällen

Late night spa

Från 1790:-/person
Upplev vårt rofyllda spa under kvällstid. Checka in, ät en god middag och fortsätt vidare till spa där ni lite senare serveras tapas och ett glas bubbel.

Läs mer


Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.
Shuffleboard i lobbyn på Arken Hotel & Art Garden Spa

Att göra hos oss

Hos oss kan du göra så mycket mer än att njuta av god mat, sköna sängar, bad och bastu. Här listar vi allt du kan göra när du besöker oss. Art Garden Spa är en underbar spavärld, men även närområdet bjuder på många härliga upplevelser.
skogspromenad på arken hotell i göteborg

Sinnespromenad - må bra i naturen

Har du provat att gå en sinnespromenad någon gång? Om inte så rekommenderar vi det varmt. En promenad på vår naturstig kan ge dig nya upplevelser och är perfekt när du känner dig stressad och behöver landa i din kropp. Framför allt övar du dig i att vara närvarande i nuet.