Gör egen marmelad på räddad frukt

Att ta hand om det naturen ger oss känns viktigt för oss. Därför slänger vi ingen frukt utan räddar den genom att göra egen marmelad som vi bjuder våra konferensgäster på.

Hållbar marmelad av frukt på arken hotell i göteborg

Helena fixar fika till våra konferenser

Helena har jobbat hos oss i många år och hon ser till att våra konferensgäster får i sig lite ny energi mellan varven.

Frukt på arken hotell i göteborg

Helena tar hand om övermogen frukt

På hotellet hittar du fruktfat som är till för våra gäster. Det är alltid gott att pausa med en frukt samtidigt som du spanar ut över havet.

Dagligen tar Helena ett varv för att se så att all frukt ser fin och fräsch ut. Är det något äpple eller päron som börjar se lite övermoget ut tar hon med det in i köket för att göra marmelad eller något annat gott till våra gäster.

Hållbar marmelad av frukt på arken hotell i göteborg

Recept på Arkens egen marmelad

Här bjuder Helena på receptet. Passa på att ta hand om din egen frukt där hemma på samma sätt:

  • 1 kg frukt
  • 1 kg syltsocker
  • 0,5 dl citron

Gör så här:

  1. Skär större frukter i bitar. Det går fint att blanda olika frukter så testa dig fram till din favoritblandning.
  2. Blanda frukt (eller bär) med sockret och citronen i en kastrull. Koka sakta upp under omrörning så att bären eller frukten släpper sin vätska. Koka sedan sakta ytterligare ca 5 minuter. Ta bort skummet under tiden. (Koka ca 5 minuter längre om frukten är fast.)
  3. Häll upp den varma marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut dem direkt och kyl ner. Syltburkar i glas finns det gott om på loppisar.
  4. Förvaras svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Läs mer
cake pops till alla hjärtans dag

Cake pops av överbliven kaka

Efter varje konferensfika blir det ofta en hel del bullar och mjuka kakor över. Istället för att slänga kakorna sparar Helena dem för att göra cake pops vilket är väldigt populärt bland våra konferensgäster. Hållbart och väldigt gott. Testa själv!
Ljus

Vad vi gör varje dag

Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället ur ett miljömässigt perspektiv. Allt från städning, uppvärmning, förbrukningsvaror och kaffe.
Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.