Må bra av naturen - gå en sinnespromenad

Har du provat att gå en sinnespromenad någon gång? Om inte så rekommenderar vi det varmt. En promenad längs vår naturstig runt hotellet kan ge dig nya upplevelser och är perfekt när du känner dig stressad och behöver landa i din kropp. Framför allt övar du dig i att vara närvarande i nuet.

En skön promenad för din hälsa

Att vi mår bra av att vistas i naturen är ju ganska välkänt numera. Forskning visar att vistelser i naturliga miljöer minskar negativa känslor och stress, och ökar positiva känslor, mental återhämtning och prestation.

Passa därför på att ta en promenad i naturen varje dag. Besöker du oss kan du gå längs vår promenadslinga runt hotellet på ca 700 meter. Allt för att du ska kunna landa i nuet. 

skogspromenad på arken hotell i göteborg

Ta ett skogsbad - 5 steg till att bli närvarande i nuet:

Tänk på gåendet som något du gör utan mål och krav. Promenaden ska inte vara en prestation utan en rofylld stund. Gå gärna tillsammans med andra men gå under tystnad.

Försök att inte döma det du ser, hör eller känner. Bara observera och beskriva neutralt.

  • När du går kan du försöka lägga märke till din kroppshållning, hur du håller huvudet, svänger med armarna osv. Bara observera, utan att döma eller förändra.
  • Fokusera på hur du sätter ner fötterna, steg för steg. Lägg märke till underlaget du går på. Är det asfalt, gräs, grus eller sand?
  • Lägg märke till naturens ljud. Fåglar, vinden som susar i träden, havet som brusar eller löv som prasslar? Vad hör du?
  • Lägg märke till vinden. Vilket håll blåser vinden ifrån? Hur känns vinden mot din hud?
  • Stanna upp och lukta på en blomma, känn på ett löv, krama ett träd, sila sand mellan fingrarna eller känn på en len sten etc.

Bli inte frustrerad om dina tankar vandrar iväg under promenaden. Konstatera bara att du tappade fokus och återvänd till nuet genom att koncentrera dig på din andningsrytm.

Fundera en stund

Hur upplevde du denna promenad jämfört med ”vanliga” promenader? Hör gärna av dig och berätta. Lycka till och vandra rofyllt, gärna med ett leende på läpparna.

Vad är skogsbad?

Skogsbad har sitt ursprung i Japan, där många japaner dog av karoshi (död till följd av överarbete) i slutet av 1970-talet.

På 80-talet lät de japanska myndigheterna inrätta terapiskogar där skogen ska stå för lugn och kravlöshet. Japanerna kallar detta för Shinrin-yoku, som på svenska har blivit skogsbad. Idag finns ett hundratal officiella skogsbadsskogar i Japan, och fenomenet sprids fort över världen.

Skogsbad går alltså ut på att ta det lugnt och "bada" i sinnesintryck från skogen. Tanken är att du ska ta bort ditt fokus från att GÖRA till att bara VARA. Inte alltid så lätt som det låter.

Källa

Läs mer
Vill du läsa mer?
Blommor vid entré på Arken Hotel & Art Garden Spa

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa och konferens till trädgård, miljö och CSR.
Bastu på Art Garden Spa

Vår bastuoas

I vår bastuoas är det sinnena som regerar. Iskallt samsas med ångorna, värmen genomsyras av sköna välgörande eteriska dofter. Låt värmen göra gott i naturstensbastun eller njut av vår ång- och saltbastu där äkta natursalt stärker dina luftrör.
rödhake i rya skog vid arken hotell i göteborg

Rya Skog - ett smultronställe i Göteborg

Nära Arken ligger vackra Rya Skog. En lite bortglömd pärla som ligger inklämd mellan Ryaviken och Skarvikshamnen. Passa på att göra en utflykt när du ändå besöker oss. Ett magiskt besök väntar dig!